Villasukkaohje kimallesukka

Kimallesukat

Kaunis, vienosti kimalteleva sukka neulotaan kaksinkertaisella langalla niin, että Nako Pure Wool ja Nako Mohair -langat kulkevat neuloessa koko ajan rinnakkain. Villasukkaohje ladattavissa tästä linkistä.

Tarvikkeet:
100 g (1 kerä) Nako Moher Simli Special -lankaa haluamassasi kimallevärissä ja 100 g (2 kerää) Nako Pure Sock -lankaa luonnonvalkoisena, sukkapuikot 3,5 – 4 mm, silmukkamerkkejä, päättelyneula.

TEE NÄIN:
Luo molemmilla langoilla yhdessä 50 s. Jaa silmukat 4 puikolle seuraavasti: 11, 14, 11, 14. Neulo 2n, 3o neuletta 3 krs.

Aloita sen jälkeen viiden kerroksen mallineule.

1. krs *2n, nosta 1s neulomatta, 2o, vedä nostettu silmukka kahden neulotun yli.* Toista tähtien väliä vielä 9 kertaa.
2. krs *2n, 1o, lk, 1o.*
3. -5. krs 2n, 3o.

Toista mallikertaa vielä 2 kertaa.

Seuraavalla kerroksella neulo OIKEAAN SUKKAAN: 5o, 2o yhteen, 8o, aseta silmukkamerkki, 2n, nosta 1s, neulo 2 o ja vedä nostettu silmukka kahden neulotun yli, 2n, aseta silmukkamerkki, 23o, 2o yhteen, 3 o.

VASEMPAAN SUKKAAN: 5o, 2o yhteen, 18 o, aseta silmukkamerkki, 2n, nosta 1 s, neulo 2 o ja vedä nostettu silmukka kahden neulotun yli, 2 n, aseta silmukkamerkki, 13 o, 2 o yhteen, 3o.

Vaihda puikkojako tämän kerroksen jälkeen
oikeassa sukassa 10, 14, 10, 14
ja vasemmassa sukassa 11, 11, 13, 13.

Jatka varressa muilla kerroksilla silmukkamerkkien välissä mallineuletta ja neulo muut silmukat oikein. Kun varren pituus on n. 15 cm tai haluamasi mittainen, neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle kantalappua varten. (2 ja 3 puikot jäävät odottamaan.) Kantalappu neulotaan 1. ja 4. puikon s:illa edestakaisin.

Vahvennettu neule: käännä työ, nosta 1. s neulomatta ja neulo muut nurin.
Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista ** koko krs.
Toista näitä kahta krs:ta vielä 11 kertaa (kantalapussa on 24 krs).
Käännä työ ja neulo vielä 1 krs nurin.

Kantapohja:

Jatka vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Neulo kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus (nosta 1s, neulo 1o ja vedä nostettu neulotun yli).

Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin, neulo 2 nurin yhteen.
Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s, tee ylivetokavennus.
Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin, neulo 2 nurin yhteen. Jatka kavennuksia kunnes s:t loppuvat (jäljelle jää 8 s), jaa s:t sitten kahdelle puikolle.

Silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta:

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13 s (12 s kantalapun reunasta ja 1 s puikkojen välistä). Neulo 2. ja 3. puikon s:t kuten aiemmin, mallikertaa toistaen. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s (1 s puikkojen välistä ja 12 s kantalapun reunasta) ja neulo ne takareunasta oikein. Kerroksella on 58 s.

Kiilakavennukset:

Kun 1. puikon lopussa on 3 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja 1 oikein. Neulo 4. puikon alussa 1 oikein ja tee sitten ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista kavennuskerros. Toista kavennus- ja välikerroksia kunnes puikoilla on jäljellä 12 s (yhteensä 48 s).

Jatka jalkaterää kunnes pikkuvarvas peittyy ja olet viimeksi neulonut mallikerran 5. kerroksen. Aloita sitten kaikilla puikoilla kärjen sädekavennukset, poista samalla silmukkamerkit.

Neulo *4 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen*. Toista kaikilla puikoilla. Sitten 4 välikerrosta oikein kaventamatta.

Sen jälkeen neulotaan kerros *4 silmukkaa oikein, kaksi oikein yhteen*. Ja sitten 4 kerrosta oikein. Sitten kerros *3 silmukkaa oikein, kaksi oikein yhteen* ja taas 3 välikerrosta.

Jatka samaan tapaan kaventaen, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. Vedä lanka näiden kahdeksan silmukan läpi ja päättele hyvin.

Kimaltava villasukkaohje on vapaasti käytettävissä ja muokattavissa yksityisiin tarkoituksiin, ei kuitenkaan kaupalliseen käyttöön.